Array ( [2023] => 2023 )
Logotip MNZ Murska Sobota

Zgodovina

Nogomet v Pomurju

V primerjavi z drugimi večjimi kraji v Sloveniji je nogomet prišel v Pomurje razmeroma pozno. Nogomet, kot panogo bi naj v Pomurje prinesli predvsem iz sosednje Madžarske dijaki in študentje, ki so bili na šolanju na Madžarskem. Omenja se, da bi naj bila prva usnjena žoga prinesena v Mursko Soboto okrog leta 1917. Mladina se je vse bolj navduševala za nogometno igro. Tako najdemo leta 1920, da sta se na prvi prijateljski tekmi srečali ekipi M. Sobota in Dolnja Lendava. Zanimivost te tekme je bila predvsem, da so se igralci Dolnje Lendave pripeljali na tekmo že oblečeni v športno opremo in s konjsko vprego.

Nogomet se je v pokrajini vse bolj razvijal in je iz krogov Prekmurja prešel na regijo Pomurja. Tako je bila ustanovljena 6. marca 1960 Nogometna podzveza Murska Sobota. Za prvega predsednika je bil izvoljen Franjo ŠKARABOT za podpredsednika pa Rihard FIRM in sekretar Henrik HAKL. Nogometni podzvezi M. Sobota so sledili tudi sodniki in tako je bila ustanovljena 10. septembra 1961 Podzveza nogometnih sodnikov Murska Sobota. Ustanovljena je bila mariborsko-soboška liga v kateri je leta 1962 bilo pri Nogometni podzvezi Murska Sobota registriranih 721 nogometašev. Ta liga je potekala vse do leta 1965 ko je bila razpuščena in je bila ustanovljena Vzhodna conska liga. V omenjeni ligi so klubi iz Pomurja nastopali vse do leta 1976, ko je bila liga razpuščena.

V tekmovalni sezoni 1977/78 je prišlo v Sloveniji do spremembe tekmovalnega sistema in takrat se je v Pomurju na novo formirala Občinska nogometna zveza Lendava. V okviru Medobčinske nogometne zveze M. Sobota pa so nastopali klubi iz bivših občin M. Sobota, G. Radgona in Ljutomer. Ustanovile so se različne lige in se v tem obdobju večkrat spreminjale. Največkrat se omenja Pomurska nogometna liga, ki je v pokrajini uživala največji ugled.

Medobčinska nogometna zveza M. Sobota je ves čas skrbela in apelirala na klube predvsem na izgradnji infrastrukture športnih objektov. Klubi so se pozitivno odzvali in so si po svojih zmožnostih zelo dobro uredili igralne površine in pripadajoče objekte. V zadnjih letih se polaga velika pozornost delu z mlajšimi kategorijami, saj le tako vidimo napredek in možnost obstoja nogometne igre.

V Medobčinsko nogometno zvezo Murska Sobota je vključeno trenutno 33 klubov velikega nogometa izmed katerih nastopa tudi ženski nogometni klub in 12 klubov malega nogometa. Registriranih je cca. 3800 igralcev in igralk, ki nastopajo skupno z 132 ekipami v ligah MNZ M. Sobota. Po obsegu spadamo v zgornji del razvitosti in zastopanosti nogometa v Sloveniji.

Dosedanji predsedniki Medobčinske nogometne zveze M. Sobota so bili: Franjo ŠKARABOT, Rihard FIRM, Vlado KUKANJA, Jože VAŠ, Štefan MERKLIN, Vladimir ŠKOF in Tugomir FRAJMAN.

Omenjeni predsedniki so pri svojem delu pokazali veliko mero požrtvovalnosti in so zaslužni, da se je nogomet na območju Medobčinske nogometne zveze M. Sobota razvil v nedvoumno prvo športno panogo v Pomurju, kar je predvsem dokaz obisk gledalcev na tekmah.

Želim, da bi tudi zdajšnja generacija pokazala veliko mero vztrajnosti in volje pri delu za napredek nogometne igre. Predvsem želim, da bi se v regiji vsi zavedali, da je potrebno največji poudarek posvetiti najmlajšim kategorijam, katerim je potrebno zagotoviti maksimalne pogoje za delo. Le to je lahko garancija v bodočnosti, da bodo ljudje v pokrajini še naprej uživali v igri, ki jo imajo radi, in sicer NOGOMET.

PREDSEDNIK MNZ M.SOBOTA: Danilo KACIJAN